Volem que el Govern central retorni l'import repercutit a empreses i consumidors en la factura del gas.

Per aquest motiu la Cecot, juntament amb altres organitzacions empresarials, va iniciar un pla d’acció destinat a evitar que els consumidors de gas, i especialment les empreses del sector industrial, haguessin d’assumir el cost d’aproximadament 18M d’euros, que estan abonant en la seva factura del gas i que continuaran pagant en els pròxims 30 anys.

L’any 2015 el Consejo Intertextil Español, la patronal Cecot i el Centre Metal·lúrgic,  van interposar una denúncia per Ajuts d’Estat de forma conjunta, a instàncies europees en relació a la gestió del cas CASTOR.  La denúncia també compta amb la implicació i el suport de la patronal Fepime Catalunya.

Les entitats denunciants són associacions empresarials que aglutinen i representen els interessos d’empreses usuàries dels serveis de gas afectats per la mesura que impugna la mateixa denúncia. Entre les empreses representades més del 50% són empreses industrials, manufactureres de diversos sectors. En aquestes empreses el consum energètic, i en especial el del gas, tenen una importància estratègica ja que suposa una part rellevant dels costos industrials i, per tant, de les despeses d’explotació.            

El sector industrial és qui millor garanteix l’estabilitat laboral i l’ocupació en els territoris, que és un sector estratègic pel que comporta no només en ocupació directa, sinó també amb tota la industria auxiliar i de serveis que genera al seu entorn. L’ús i consum de gas en moltes empreses de diferents sectors productius representa continuar l’activitat o deixar de fer-ho. Repercutir el cost de Castor en la factura de gas és perjudicar la continuïtat d’aquests sectors, tenint en compte que Espanya ja és dels països de la Unió Europea amb l’energia més cara i no precisament pel cost de la generació.

Les entitats entenen que la fórmula dissenyada pel Govern per rescabalar a la concessionària afectarà negativament a la competitivitat de les empreses, entre elles les representades per les pròpies entitats, respecte als seus competidors comunitaris. “L’increment de les tarifes, que seran traslladades a les empreses usuàries de gas comportarà un augment dels costos industrials significatius. De fet l’increment dels rebuts tant per la indústria, com per als particulars, serà d’un 4,5% més a partir de gener de 2016 si no ho evitem”, ha afegit Garriga. “Sempre plou sobre mullat. Des del sector empresarial estem cansats d’escoltar cada dia a les administracions que ens diuen que les nostres empreses han d’internacionalitzar-se, que han de guanyar dimensió, que han de ser més competitives, que han de ser més innovadores, però les accions i mesures que impulsen no afavoreixen per res aquest context i el Castor n’és una prova més”.

Les entitats empresarials no qüestionen la decisió que el Govern va prendre el 1996, d’analitzar i preveure un lloc on ubicar dipòsits de reserva de gas, sobretot en àrees de gran consum com ho són Catalunya o País Valencià, on tampoc es disposa de cap magatzem d’aquest combustible. En l’època del boom immobiliari tenia sentit que el Govern volgués preveure situacions d’emergència en un escenari de creixement de població, d’activitat i de consum. “No critiquem que es cerqués un espai per ubicar un dipòsit de reserva i que s’analitzés en previsió de futures necessitats”, afirma Abad, “ara bé, a partir de l’anàlisi no entenem, ni molt menys compartim, com ha evolucionat tot plegat”.

Les entitats van emetre una carta al Ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, per demanar que deixi sense efecte l’aplicació del cobrament dels 1.350 M d’euros i els interessos derivats mitjançant Enagas Transporte, S.A.U. als consumidors de gas, prevista a partir del proper 1 de gener de 2016, fins que la Comissió Europea emeti la seva resolució en relació a la denúncia.

Suma’t amb nosaltres!

La Cecot  està pendent de conèixer el mecanisme pel qual l’administració farà la devolució d’aquests imports a les empreses. Si encara no ho has fet, accedeix al formulari d’adhesió i t’informarem de les gestiones realitzades per la nostra entitat en defensa dels vostres interessos.