L'actuació del Govern d'Espanya en relació a la plataforma subterrània d’emmagatzematge de gas CASTOR.

Entenem que no només ha actuat en contra de l’interès general i en perjudici de la ciutadania espanyola, sinó que a més la seva actuació contravé la normativa comunitària i constitueix un ajut d’Estat il·legall, segons l’article 107 del Tractat Fundacional de la Unió Europea.
 

El magatzem CASTOR constitueix una inversió fallida, on va prevaldre la construcció de la infraestructura per sobre la seva viabilitat, i no estem d’acord que els usuaris del gas n’hagin d’assumir el cost quan ni tan sols s’ha arribat a posar en marxa. 

Castor és un emmagatzematge estratègic de gas natural liquat que se situa al Mediterrani, que es va concedir per concessió l’any 2008 a l’empresa ESCAL UGS, S.L (participada per ACS en un 67%, això és, l’empresa dirigida per Florentino Pérez, i la canadenca CLP en un 33%) i que va haver de ser tancat una vegada realitzada la inversió ja que cada injecció de gas provocava tremolors de terra en la costa de Castelló i Tarragona.

La primera denúncia per Ajuts d’Estat es va presentar durant el juliol de 2015, de la mà del Consejo Intertextil Español, el Centre Metal·lúrgic i la patronal Cecot, amb la implicació i el suport de la patronal Fepime Catalunya. Els arguments exposats  eran evidents: Aquestes entitats considerem que el magatzem CASTOR constitueix una inversió fallida, on va prevaldre la construcció de la infraestructura per sobre la seva viabilitat, i no estem d’acord que els usuaris del gas n’hagin d’assumir el cost quan ni tan sols s’ha arribat a posar en marxa.

Les entitats denunciants som associacions empresarials que aglutinem i representem els interessos d’empreses usuàries dels serveis de gas afectats per la mesura que impugna la mateixa denúncia. Entre les empreses representades més del 50% són empreses industrials, manufactureres de diversos sectors. En aquestes empreses el consum energètic, i en especial el del gas, tenen una importància estratègica ja que suposa una part rellevant dels costos industrials i, per tant, de les despeses d’explotació. 

Suma’t amb nosaltres! 

La Cecot  està pendent de conèixer el mecanisme pel qual l’administració farà la devolució d’aquests imports a les empreses. Si encara no ho has fet, accedeix al formulari d’adhesió i t’informarem de les gestiones realitzades per la nostra entitat en defensa dels vostres interessos.