A diferència de la primera sentència, el Suprem anul·la retribucions per més de 100 milions d’euros que hauran de retornar-se, entre elles, la primera quota anual (80.6M €) de tornada del crèdit d’1.350M € que l’anterior Govern central va autoritzar a pagar a la exconcesionaria Escal UGS.
  • La Cecot manté impugnades les Ordres Ministerials per als exercicis 2017 i 2018 del Reial decret-llei 13/2014 i espera que les sentències, igual que les referides a 2015 i 2016, també seran favorables als consumidors de gas.
  •  
  • Les sentències del Tribunal Suprem demanden al Govern al fet que adopti les mesures necessàries per reintegrar les quantitats abonades pels consumidors en concepte de peatges i manteniment de CASTOR, una instal·lació gasista que mai s’ha posat en funcionament.

“No hi ha hagut sorpresa amb el resultat d’aquesta segona sentència”, ha afirmat el president de la Cecot, Antoni Abad, “de fet, després que el Tribunal Superior ens donés la raó en la primera de les quatre impugnacions de les Ordres Ministerials relatives al manteniment de la plataforma CASTOR, entenem que la resta tindran un veredicte positiu per als consumidors de gas. De moment, entre la primera sentència i la segona, s’han anul·lat 118M € en retribucions que el Govern ha de reintegrar als consumidors de gas”.

La diferència de la fallada de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem per a aquesta segona sentència, en relació amb la primera, és que s’obliga al Govern a retornar als consumidors de gas no només la quantia relativa a l’import del manteniment i operativitat de Enagás Transporti SAU de 2016 (15,7M €), sinó que a més el Suprem obliga també a retornar la primera quota anual (80.6M €) de tornada del crèdit d’1.350M € que l’anterior Govern central va autoritzar a pagar a la exconcesionaria Escal UGS i l’import en concepte de costos de manteniment per part de Escal UGS (4,5M €) entre el 3 d’octubre i el 30 de novembre de 2014.

El Govern disposa de dos mesos per reintegrar les quanties als consumidors de gas i la patronal està a l’expectativa que el Govern articuli el mecanisme de devolució de l’import que s’ha repercutit en les factures de gas dels consumidors des del 2014 pel manteniment d’una infraestructura que no s’ha arribat a posar en funcionament, ni ha prestat cap servei.
Per la seva banda, la Cecot ha rebut una notificació del Grup Parlamentari d’ERC en la qual se l’informa que aquest grup ha registrat al Congrés dels Diputats una pregunta per escrit dirigida al Govern Español per saber quan i de quina forma es faran efectives les devolucions als consumidors de gas, arrel del CASTOR.

La Cecot va iniciar en 2015, juntament amb altres organitzacions empresarials com el Consell Intertextil Español i el Centri Metall·lúrgic, amb el respatller de FEPIME, un pla d’acció destinat a evitar que els consumidors de gas, i especialment les empreses del sector industrial, haguessin d’assumir el cost de la compensació a l’empresa constructora i concessionària del magatzem gasístic CASTOR que no s’ha arribat a engegar. La quantia de la compensació és d’1.350 M d’euros que els consumidors de gas estan abonant en la seva factura del gas i que seguiran pagant en els propers 30 anys, fruit del que la Cecot considera una mala gestió de l’Estat.

A finals d’abril del 2015 l’Eurocambra va instar a la Comissió Europea i al Banc Europeu d’Inversions que prenguessin mesurades amb la finalitat d’evitar que els ciutadans espanyols haguessin d’abonar els 1.350M d’euros en compensacions per un projecte precedit “d’una avaluació desastrosa”. En 2017 el TC va avalar la decisió de l’Eurocambra, fet que ha que constituït un suport a les demandes d’impugnació de les diferents Ordres Ministerials publicades a partir del Reial decret-llei 13/2014 per part de la Cecot en el Tribunal Constitucional.

“Considerem que el magatzem CASTOR constitueix una inversió fallida, en la qual va prevaler la construcció de la infraestructura per sobre de la seva viabilitat, i no estem d’acord que els usuaris del gas hagin d’assumir el cost quan ni tan sols s’ha arribat a engegar”, reafirma Antoni Abad, president de la Cecot, “la indústria suposa més del 60% del consum del gas en tot l’estat espanyol i l’increment de costos en els processos productius afectarà directament a la seva competitivitat sense obtenir a canvi cap millora en el servei de subministrament de gas”.