El Consejo Intertextil Español, Fepime, Centre Metal·lúrgic i la Cecot considerem que en el CASTOR va prevaldre la construcció de la infraestructura per sobre la seva viabilitat, i els usaris de gas no estem d’acord d’assumir el cost

Alejandro Laquidain, president del Consejo Intertextil Español; Antoni Abad, president de la patronal Cecot; i Carlos Garriga, president del Centre Metal·lúrgic, acompanyats per l’advocada Asun Cirera, vam informar el passat divendres 3 de juliol en roda de premsa de la denúncia per Ajuts d’Estat que hem interposat de forma conjunta, a instàncies europees en relació a la gestió del cas CASTOR.  La denúncia també compta amb la implicació i el suport de la patronal Fepime Catalunya que, per motius d’agenda, no va poder participar directament.

Considerem que el magatzem CASTOR constitueix una inversió fallida, on va prevaldre la construcció de la infraestructura per sobre la seva viabilitat, i no estem d’acord que els usuaris del gas n’hagin d’assumir el cost quan ni tan sols s’ha arribat a posar en marxa, la indústria suposa més del 60% del consum del gas a tot l’estat espanyol i l’increment de costos en els processos productius afectarà directament la seva competitivitat sense obtenir a canvi cap millora en el servei de subministrament de gas.

Les entitats denunciants som associacions empresarials que aglutinem i representem els interessos d’empreses usuàries dels serveis de gas afectats per la mesura que impugna la mateixa denúncia. Entre les empreses representades més del 50% són empreses industrials, manufactureres de diversos sectors. En aquestes empreses el consum energètic, i en especial el del gas, tenen una importància estratègica ja que suposa una part rellevant dels costos industrials i, per tant, de les despeses d’explotació.

Amb la denúncia, presentada a la Direcció General de la Competència de la Comissió Europea, les entitats empresarials sotmetem a la seva consideració l’actuació del Govern d’Espanya en relació a la plataforma subterrània d’emmagatzematge de gas CASTOR, ja que entenem que el Govern d’Espanya no només ha actuat en contra de l’interès general i en perjudici de la ciutadania espanyola, sinó que a més la seva actuació contravé normativa comunitària i constitueix un ajut d’Estat il·legal segons l’article 107 del Tractat Fundacional de la Unió Europea.

L’advocada Asun Cirera, encarregada de coordinar l’equip jurídic que ha elaborat i tramitat la denúncia, afirma que en tot el procés hi ha hagut errors per part de l’Estat al llarg dels anys, amb diferents Governs al capdavant, que beneficien una única empresa. I que el pagament de la compensació ordenada pel Govern a ESCAL UGS, SL no era legalment preceptiva, ni va obeir a un objectiu d’interès comú.

Cirera està convençuda que la denúncia compleix amb els cinc preceptes necessaris perquè la CE l’accepti i plantegi una investigació al respecte: ha de tenir origen d’Estat; ha de constituir un avantatge; ha de ser selectiva; ha d’afectar a la competència i als intercanvis entre Estats Membres i, finalment, la mesura no ha de ser compatible amb el Mercat Únic.